Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. x

Badania fokusowe

Pozyskiwanie informacji na temat istniejących, nowo wprowadzanych lub konkurencyjnych produktów jest podstawowym narzędziem strategii marketingowej przedsiębiorstw branży spożywczej. Poznanie zmieniających się preferencji konsumentów pozwala na dostosowanie oferowanego asortymentu do ich oczekiwań, co docelowo przekłada się na wzrost konkurencyjności i zwiększenie zysków przedsiębiorstwa.

Badanie fokusowe określane inaczej jako zogniskowany wywiad grupowy (FGI - ang. Focus Group Interview) jest jedną z podstawowych metod jakościowych wykorzystywanych podczas analizy rynku. W odniesieniu do branży spożywczej badanie to ma charakter moderowanej rozmowy, w trakcie której zaproszeni respondenci (zwykle 6-8 osób) wyrażają swoje opinie i otwarcie dyskutują na temat wyglądu, zapachu, smaku, itd. ocenianych produktów. Przeciętna sesja FGI trwa około 2 godzin, a inspiracją do stworzenia tej metody były korzyści wynikające z zachodzącej w codziennych sytuacjach międzyludzkiej wymiany poglądów. Wywiad grupowy prowadzony jest zwykle w sali konferencyjnej lub specjalnie wyposażonym studiu. Przebieg dyskusji jest nagrywany (dyktafon, kamera audio-video). Uczestnicy mogą być także obserwowani przez zleceniodawców znajdujących się w sąsiednim pokoju za lustrem weneckim.

Zaletą badań fokusowych jest możliwość zebrania ogromnej liczby informacji w stosunkowo krótkim czasie. Praca z grupą osób umożliwia moderatorowi obserwację postaw i interakcji zachodzących pomiędzy uczestnikami dyskusji. Poczucie bezpieczeństwa zachęca członków grupy do ujawniania spontanicznych, szczerych opinii, a odnoszenie się do wypowiedzi/komentarzy innych rozmówców pozwala na dogłębną analizę produktu. Efektem końcowym badań fokusowych jest raport zawierający szczegółową charakterystykę preferencji konsumentów względem ocenianego produktu.

Aktualności

"Wielo-zmysłowe poznanie otoczenia" czyli warsztaty sensoryczne u przedszkolaków

Dzieci w wieku przedszkolnym, wchodzą w świat różnorakich smaków i zapachów.
To właśnie w tym wieku kształtują się upodobania dotyczące wyboru ulubionych potraw
i napojów. Postanowiliśmy sprawdzić jak dzieci z Publicznego Przedszkola nr 26
w Tarnowie reagują i wykorzystują swoje zmysły do rozpoznawania smaków, zapachów, kolorów i tekstur.

czytaj więcej

Najbliższe terminy szkoleń

Nasi partnerzy