Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. x

"Wielo-zmysłowe poznanie otoczenia" czyli warsztaty sensoryczne u przedszkolaków

Dzieci w wieku przedszkolnym, wchodzą w świat różnorakich smaków i zapachów. To właśnie w tym wieku kształtują się upodobania dotyczące wyboru ulubionych potraw i napojów. Postanowiliśmy sprawdzić jak dzieci z Publicznego Przedszkola nr 26 w Tarnowie reagują i wykorzystują swoje zmysły do rozpoznawania smaków, zapachów, kolorów
i tekstur.

Warsztaty rozpoczęły się krótkim wstępem teoretycznym, gdzie nasi mali odkrywcy dowiedzieli się z ust ekspertów w jaki sposób i jakimi zmysłami rozpoznajemy otaczający nas świat. Podczas warsztatów dzieci same mogły przekonać się, m.in. jak ważny jest język w rozpoznawaniu smaków oraz czy atrakcyjne opakowanie i reklama faktycznie promują produkty najlepszej jakości.

Zakres warsztatów obejmował:

  • Test na daltonizm smakowy przeprowadzony dla smaków - słodki, gorzki, kwaśny
  • Test na rozpoznawanie i nazywanie zapachów
  • Test na daltonizm wzrokowy
  • Rozwijanie myślenia poprzez tworzenie skojarzeń na podstawie doznań węchowych i smakowych
  • Uświadomienie bogactwa i różnorodności smaków i zapachów w otaczającym świecie,
  • Świadomy wybór produktów na podstawie oceny za pomocą zmysłów.

Podczas niecodziennych zajęć dzieci miały możliwość zapoznać się z rola bodźców słuchowych, wzrokowych, dotykowych, smakowych i węchowych w dostrzeganiu i opisywaniu różnic, podobieństw i relacji między przedmiotami i zjawiskami.

Najbliższe terminy szkoleń

BRAK ZAPLANOWANYCH SZKOLEŃ

Kolejne planowane szkolenia

Kraków

Zarządzanie sytuacjami kryzysowymi w przedsiębiorstwie. Food Defence – system ochrony żywności przed celowym skażeniem

dowiedz się więcej
Kraków

Nadzór nad dostawcami. Zasady kwalifikacji dostawców. Ocena narażenia w zakresie autentyczności

dowiedz się więcej
Kraków

Praktyczne zastosowanie metod analizy sensorycznej w bieżącej ocenie i doskonaleniu produktów spożywczych

dowiedz się więcej
Kraków

Pełnomocnik ds. Jakości w zakresie wymagań standardów BRC, IFS i FSSC. Audyt wewnętrzny w zakresie bezpieczeństwa żywności

dowiedz się więcej