Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. x

Nadzór nad dostawcami. Zasady kwalifikacji dostawców. Ocena narażenia w zakresie autentyczności

W celu zapewnienia odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa surowców oraz zagwarantowania efektywnej współpracy z usługodawcami spełniającymi określone kryteria należy wprowadzić skuteczny system kwalifikowania i nadzorowania dostawców. Procedura kwalifikacji powinna zostać oparta o analizę ryzyka potencjalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa, autentyczności, zgodności z prawem i jakości produktu. System ten powinien uwzględniać specyfikę rynku produktów spożywczych w taki sposób, żeby w żaden sposób nie ograniczać funkcjonowania przedsiębiorstwa biorąc pod uwagę również aspekty ekonomiczne.

 

CEL SZKOLENIA

Celem szkolenia jest przedstawienie zasad prowadzenia nadzoru nad dostawcami surowców spożywczych. W trakcie warsztatów przedstawione zostaną zasady kwalifikacji dostawców z uwzględnieniem ryzyka związanego z surowcami oraz narażenia na zafałszowanie i podmienienie. Zaprezentowane zostaną również zasady prowadzenia audytów oraz wytyczne dotyczące weryfikacji systemu identyfikowalności dostawców.
 

SKIEROWANE DO

Warsztaty szkoleniowe przeznaczone są dla pracowników odpowiedzialnych za nadzór nad dostawcami, pracowników działów zakupów, zespołów ds. bezpieczeństwa żywności oraz audytorów prowadzących audyty dostawców.

 

ZAKRES MERYTORYCZNY

• Procedura zatwierdzania i monitorowania dostawców.
• Prowadzenie oceny surowców - identyfikacja potencjalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa, autentyczności, zgodności z prawem i jakości produktu.
• Ocena narażenia surowców lub grup surowców w celu oceny potencjalnego zagrożenia domieszkami lub podmienieniem.
• Weryfikacja oświadczeń na opakowaniach produktów końcowych (konkretne pochodzenie, oświadczenia dotyczące rasy/odmiany, gwarancja bezpieczeństwa (np. GLOBALG.A.P.), informacja o organizmach modyfikowanych genetycznie (GMO), zachowanie tożsamości).
• Zasady prowadzenia audytów dostawców (audyt w zakresie bezpieczeństwa produktów, identyfikowalności, przegląd systemu HACCP oraz dobrych praktyk w przetwórstwie).
• Zasady kwalifikacji i nadzorowania dostawców usług (zwalczanie szkodników, usługi pralnicze, czyszczenie, konserwacja i naprawy urządzeń, transport i dystrybucja, magazynowanie składników, badania laboratoryjne, utylizacja odpadów).
• Zarządzanie dostawcami usług obróbki i pakowania (zasady monitorowania oraz procedura inspekcji i badania produktu).

 

MIEJSCE SZKOLENIA

Centrum Badawczo-Szkoleniowe Ergo Solutions
ul. Jeleniogórska 9, 30-422 Kraków

Centrum Szkoleniowo-Badawcze Ergo Solutions posiada kompleksowo wyposażoną salę konferencyjną z pełnym zapleczem socjalnym oraz pracownię sensoryczną spełniającą wymogi normy PN-EN ISO 8589:2010. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy zaproponować profesjonalne szkolenia z zakresu analizy sensorycznej oraz projektowania nowych produktów spożywczych.

 

 TERMIN SZKOLENIA

 

 

CENA

• 400 zł (+23% VAT) za pierwszego uczestnika
• 350 zł (+23% VAT) za kolejnych uczestników z jednego przedsiębiorstwa
 

CENA ZAWIERA

• Szkolenie w wymiarze 8 godzin lekcyjnych
• Materiały szkoleniowe
• Możliwość konsultacji w czasie i po szkoleniu
• Certyfikat ukończenia szkolenia w języku polskim
• Przerwy kawowe
• Obiady

 

INFORMACJE DODATKOWE

W przypadku korzystania z noclegu rezerwacja jest możliwa za naszym pośrednictwem w hotelu Farmona Hotel Business & SPA ul. Jugowicka 10c, oddalonego o ok. 600 m od miejsca szkolenia. Ceny dla uczestników szkoleń wynoszą:
• pokój 1-osobowy ze śniadaniem w cenie 170 zł netto
• pokój 2-osobowy ze śniadaniami w cenie 240 zł netto

 

INFORMACJE O PROWADZĄCYM SZKOLENIE

dr inż. Zbigniew Oczadły

• Doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywienia i żywności – chemii i analizy żywności (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Wydział Technologii Żywności, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności).
• Wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu analiz sensorycznych, badań konsumenckich, projektowaniu pracowni sensorycznych.
• Wykładowca z zakresu prawa żywnościowego oraz wymagań standardów BRC i IFS w ramach studiów podyplomowych na wydziale Technologii Żywności UR w Krakowie.
• Audytor wiodący w zakresie standardów BRC Global Standard Food, IFS International Food Standard oraz GLOBALG.A.P.; audytor systemów ISO 9001, ISO 22000 oraz HACCP.
• Konsultant w przedsiębiorstwach wdrażających systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (ISO 9001, HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, GLOBALG.A.P.).
• Wykształcenie pedagogiczne, wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń między innymi z zakresu prawa żywnościowego, wymagań standardów sieciowych, audytów wewnętrznych.
 

Zgłoszenia

Najbliższe terminy szkoleń

BRAK ZAPLANOWANYCH SZKOLEŃ

Kolejne planowane szkolenia

Kraków

Lider panelu sensorycznego - organizacja i funkcjonowanie laboratorium sensorycznego

dowiedz się więcej
Kraków

Mikrobiologiczny monitoring środowiska produkcyjnego w zakładach produkcji żywności (J.S. Hamilton Poland)

dowiedz się więcej
Kraków

Wymagania sieci handlowych w zakresie produkcji żywności. Szkolenie dla producentów (J.S. Hamilton Poland)

dowiedz się więcej
Kraków

Audyt wewnętrzny bezpieczeństwa żywności w zakresie wymagań standardów IFS i BRC oraz normy ISO22000. Warsztaty doskonalące

dowiedz się więcej