Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. x

Praktyczne zastosowanie metod analizy sensorycznej w bieżącej ocenie i doskonaleniu produktów spożywczych

Znaczenie badań sensorycznych związane jest z ich praktycznym wykorzystaniem w produkcji i dystrybucji żywności. Właściwości organoleptyczne produktów są jednym z podstawowych kryteriów decydujących o wyborze dokonywanym przez konsumentów, a powtarzalny produkt jest nieodzownym elementem strategii rozwoju przedsiębiorstw branży spożywczej. Dla uzyskania produktu końcowego o określonych parametrach sensorycznych konieczna jest jego ocena organoleptyczna na różnych etapach procesu produkcyjnego.

 

CEL SZKOLENIA

Celem szkolenia jest zdobycie umiejętności praktycznego zastosowania metod analizy sensorycznej w doskonaleniu produktów i bieżącym funkcjonowaniu przedsiębiorstwa. Przedstawione zostaną zasady naboru (rekrutacji) członków zespołu oceniającego oraz metody stosowane w badaniach sensorycznych.
Wiedza i umiejętności zdobyte w czasie szkolenia pozwolą na samodzielne przygotowania procedur badawczych, organizację panelu sensorycznego oraz prowadzenie badań. Zapewni to dostarczanie na rynek powtarzalnego produktu zgodnego z wymaganiami i oczekiwaniami klientów.

 

SKIEROWANE DO

Szkolenie skierowane jest do osób odpowiedzialnych za prowadzenie analiz sensorycznych w przedsiębiorstwie, pracowników laboratorium zakładowego, pracowników produkcyjnych dokonujących oceny sensorycznej półproduktów i wyrobów gotowych, członków zespołów projektujących nowe wyroby oraz pracowników uczestniczących w rozpatrywaniu reklamacji klientów dotyczących jakości sensorycznej produktu.

 

ZAKRES MERYTORYCZNY SZKOLENIA

  • Psychofizjologiczne podstawy oceny sensorycznej.
  • Zespół oceniający (wybór i szkolenie kandydatów) - wymagania w zakresie wrażliwości sensorycznej, psychologiczne predyspozycje kandydatów, podstawowe testy sprawdzające stosowane przy selekcji kandydatów, szkolenie zespołu oceniającego, monitorowanie sprawności sensorycznej oceniających.
  • Warunki przeprowadzania ocen sensorycznych - laboratorium sensoryczne, fizyczne warunki ocen, możliwość zastosowania systemów komputerowych.
  • Metody stosowane w badaniach sensorycznych - metody określania wartości progowych, metody skalowania, metody różnicowe, metody sensorycznej analizy opisowej.
  • Planowanie badań sensorycznych oraz analiza statystyczna w prezentacji wyników badań sensorycznych.
  • Przeprowadzenie testów sprawdzających stosowanych przy selekcji kandydatów - określenie progów wrażliwości smakowej/zapachowej (z zastosowaniem metod różnicowych i metod skalowania).
  • Przeprowadzenie oceny sensorycznej metodą różnicowania. Opracowanie skali oceny sensorycznej dla metody skalowania.
  • Opracowanie wyróżników sensorycznych (deskryptorów) dla wybranej grupy produktów spożywczych, przeprowadzenie oceny dla przykładowych próbek - metoda profilowania sensorycznego.
  • Zastosowanie metod analizy sensorycznej w badaniach konsumenckich. 

 

MIEJSCE SZKOLENIA

Centrum Badawczo-Szkoleniowe Ergo Solutions
Kraków, ul. Jeleniogórska 9

Centrum Badawczo-Szkoleniowe Ergo Solutions posiada kompleksowo wyposażoną salę konferencyjną z pełnym zapleczem socjalnym oraz pracownię sensoryczną spełniającą wymogi normy PN-EN ISO 8589:2010. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy zaproponować profesjonalne szkolenia z zakresu analizy sensorycznej oraz projektowania nowych produktów spożywczych.

 

 TERMIN SZKOLENIA

 

 

CENA

  • 700 zł (+23% VAT) za pierwszego uczestnika
  • 600 zł (+23% VAT) za kolejnych uczestników z jednego przedsiębiorstwa

 

CENA ZAWIERA

  • Dwa dni szkolenia (16 godzin lekcyjnych)
  • Materiały szkoleniowe
  • Możliwość konsultacji w czasie i po szkoleniu
  • Certyfikat ukończenia szkolenia w języku polskim
  • Przerwy kawowe
  • Obiady

 

INFORMACJE DODATKOWE

W przypadku korzystania z noclegu rezerwacja jest możliwa za naszym pośrednictwem w hotelu Farmona Hotel Business & SPA ul. Jugowicka 10c, oddalonego o ok. 600 m od miejsca szkolenia. Ceny dla uczestników szkoleń wynoszą:
• pokój 1-osobowy ze śniadaniem w cenie 170 zł netto
• pokój 2-osobowy ze śniadaniami w cenie 240 zł netto

 

INFORMACJE O PROWADZĄCYM SZKOLENIE

dr inż. Zbigniew Oczadły

  • Doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywienia i żywności – chemii i analizy żywności (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Wydział Technologii Żywności, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności).
  • Wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu analiz sensorycznych, badań konsumenckich, projektowaniu pracowni sensorycznych.
  • Wykładowca z zakresu prawa żywnościowego oraz wymagań standardów BRC i IFS w ramach studiów podyplomowych na wydziale Technologii Żywności UR w Krakowie.
  • Audytor wiodący w zakresie standardów BRC Global Standard Food, IFS International Food Standard oraz GLOBALG.A.P.; audytor systemów ISO 9001, ISO 22000 oraz HACCP.
  • Konsultant w przedsiębiorstwach wdrażających systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (ISO 9001, HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, GLOBALG.A.P.).
  • Wykształcenie pedagogiczne, wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń między innymi z zakresu prawa żywnościowego, wymagań standardów sieciowych, audytów wewnętrznych.

 

Zgłoszenia

Najbliższe terminy szkoleń

BRAK ZAPLANOWANYCH SZKOLEŃ

Kolejne planowane szkolenia

Kraków

Testy wrażliwości sensorycznej

dowiedz się więcej
Kraków

Lider panelu sensorycznego - organizacja i funkcjonowanie laboratorium sensorycznego

dowiedz się więcej
Kraków

Projektowanie i wprowadzanie na rynek nowych produktów spożywczych

dowiedz się więcej
Kraków

Pełnomocnik ds. Jakości w zakresie wymagań standardów BRC, IFS i FSSC. Audyt wewnętrzny w zakresie bezpieczeństwa żywności

dowiedz się więcej