Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. x

Pełnomocnik ds. Jakości w zakresie wymagań standardów BRC, IFS i FSSC. Audyt wewnętrzny w zakresie bezpieczeństwa żywności

Doskonalenie i audytowanie systemów jakości daje możliwość krytycznego spojrzenia na realizowane w przedsiębiorstwie działania oraz określenie, czy zatrudniony personel i opracowana dokumentacja zapewnia właściwą realizację zadań. Osiągnięcie określonych celów możliwe jest tylko w sytuacji, gdy pracownicy dysponują odpowiednią wiedzą i umiejętnościami.
W odniesieniu do bezpieczeństwa i jakości żywności konieczna jest znajomość:
• wymagań kryteriów audytu – systemów bezpieczeństwa żywności, systemu zarządzania jakością oraz wymagań standardów,
• procesów, metod i praktyk zarządzania bezpieczeństwem żywności,
• oraz zasad audytowania, procedur i stosowanych technik.

 

CEL SZKOLENIA

Celem szkolenia jest prezentacja i szczegółowe omówienie wymagań standardów BRC, IFS i FSSC. W czasie szkolenia zostaną przedstawione możliwości doskonalenia systemu zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności pod kątem spełnienia wymagań standardów BRC, IFS i FSSC oraz wymagań prawnych funkcjonujących w obszarze produkcji i wprowadzania do obrotu żywności. W trakcie warsztatów zaprezentowane zostaną również aspekty dotyczące doskonalenia umiejętności audytowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.

 

SKIEROWANE DO

Szkolenie skierowane jest do pełnomocników ds. zarządzania jakością, członków zespołu ds. bezpieczeństwa żywności, osób odpowiedzialnych za dozór produkcyjny, opracowanie, wdrożenie i doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz audytorów wewnętrznych.


ZAKRES MERYTORYCZNY

• Przedstawienie koncepcji aktualnych wydań standardów BRC, IFS i FSSC.
• Powiązania nowych wymagań standardów z obowiązującymi przepisami prawnymi.
• Wymagania standardów w zakresie systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (wymagania dotyczące odpowiedzialności najwyższego kierownictwa, wymagania dotyczące dokumentacji, nadzorowanie systemu jakości i bezpieczeństwa, zarządzanie reklamacjami oraz postępowanie w sytuacjach kryzysowych).
• Ocena wymagań standardów w zakresie pakowania i znakowania produktów spożywczych w kontekście aktualnie obowiązujących przepisów prawa żywnościowego.
• Zarządzanie dotyczące zagrożeń ciałami obcymi w przedsiębiorstwie.
• Wymagania w zakresie kontroli produktu i procesu produkcyjnego (nadzór nad alergenami i GMO, nadzór nad ciałami obcymi, analizy laboratoryjne, zwolnienie wyrobu).
• Nadzór nad personelem (szkolenia, higiena personelu, nadzór medyczny, wymagania dotyczące odzieży ochronnej).
• Planowanie audytów systemów zarządzania (sporządzanie programu i planu audytu, przygotowanie dokumentacji audytowej, przygotowanie audytora do przeprowadzenia audytu).
• Przeprowadzanie audytów wewnętrznych (zasady prowadzenia audytu wewnętrznego, komunikacja w czasie audytu, zbieranie i ocena dowodów z audytu).
• Prowadzenie audytów wewnętrznych, trudne sytuacje audytowe – analiza przypadków.
 

MIEJSCE SZKOLENIA

Centrum Badawczo-Szkoleniowe Ergo Solutions
ul. Jeleniogórska 9, 30-422 Kraków
 

Centrum Badawczo-Szkoleniowe Ergo Solutions posiada kompleksowo wyposażoną salę konferencyjną z pełnym zapleczem socjalnym oraz pracownię sensoryczną spełniającą wymogi normy PN-EN ISO 8589:2010. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy zaproponować profesjonalne szkolenia z zakresu analizy sensorycznej oraz projektowania nowych produktów spożywczych.

 

TERMIN SZKOLENIA

 06-07.11.2018

 

CENA

  • 650zł (+23% VAT) za pierwszego uczestnika
  • 550zł (+23% VAT) za kolejnych uczestników z jednego przedsiębiorstwa

 

CENA ZAWIERA

• Dwa dni szkolenia (16 godzin lekcyjnych)
• Materiały szkoleniowe
• Certyfikat ukończenia szkolenia w języku polskim
• Możliwość konsultacji w czasie i po szkoleniu
• Przerwy kawowe
• Obiady

 

INFORMACJE DODATKOWE

W przypadku korzystania z noclegu rezerwacja jest możliwa za naszym pośrednictwem w hotelu Farmona Hotel Business & SPA ul. Jugowicka 10c, oddalonego o ok. 600 m od miejsca szkolenia. Ceny dla uczestników szkoleń wynoszą:
• pokój 1-osobowy ze śniadaniem w cenie 170 zł netto
• pokój 2-osobowy ze śniadaniami w cenie 240 zł netto
 

INFORMACJE O PROWADZĄCYM SZKOLENIE

dr inż. Zbigniew Oczadły

  • doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywienia i żywności – chemii i analizy żywności (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Wydział Technologii Żywności, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności),
  • wieloletnie doświadczenie w prowadzenia analiz sensorycznych, badań konsumenckich, projektowania pracowni sensorycznych, wykładowca z zakresu prawa żywnościowego oraz wymagań standardów BRC i IFS w ramach studiów podyplomowych na wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie,
  • audytor wiodący w zakresie standardów BRC Global Standard for Food Safety, IFS Food International Featured Standards oraz GLOBALG.A.P.; audytor systemów ISO 9001, ISO 22000 oraz HACCP,
     
  • konsultant w przedsiębiorstwach wdrażających systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (ISO 9001, HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, GLOBALG.A.P.),
     
  • wykształcenie pedagogiczne, wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń między innymi z zakresu prawa żywnościowego, wymagań standardów sieciowych, audytów wewnętrznych.
     

 

Zgłoszenia

Najbliższe terminy szkoleń

BRAK ZAPLANOWANYCH SZKOLEŃ

Kolejne planowane szkolenia

Kraków

Zarządzanie sytuacjami kryzysowymi w przedsiębiorstwie. Food Defence – system ochrony żywności przed celowym skażeniem

dowiedz się więcej
Kraków

Nadzór nad dostawcami. Zasady kwalifikacji dostawców. Ocena narażenia w zakresie autentyczności

dowiedz się więcej
Kraków

Praktyczne zastosowanie metod analizy sensorycznej w bieżącej ocenie i doskonaleniu produktów spożywczych

dowiedz się więcej
Kraków

Pełnomocnik ds. Jakości w zakresie wymagań standardów BRC, IFS i FSSC. Audyt wewnętrzny w zakresie bezpieczeństwa żywności

dowiedz się więcej