Testy wrażliwości sensorycznej
Znaczenie badań sensorycznych związane jest z ich praktycznym wykorzystaniem w produkcji i handlu żywnością. Właściwości organoleptyczne produktów są jednym z podstawowych kryteriów decydujących o wyborze dokonywanym przez konsumentów, a powtarzalny produkt jest nieodzownym elementem strategii rozwoju przedsiębiorstw branży spożywczej.
Prowadzenie analiz sensorycznych wymaga zaangażowania wykwalifikowanego kompetentnego personelu, który zna i rozumie zasady prowadzenia analiz oraz wykazuje się wysoką wrażliwością sensoryczną.
CEL SZKOLENIA
Celem przeprowadzonych testów jest ocena i kwalifikacja osób ubiegających się o stanowisko w zespole wykonującym analizy sensoryczne i oceny organoleptyczne produktów spożywczych. W czasie testów sprawdzających zostanie oceniona zdolność w zakresie rozróżniania, definiowania i różnicowania odbieranych wrażeń smakowo-zapachowo-czuciowych przez uczestników.
SKIEROWANE DO
Szkolenie skierowane jest do osób ubiegających się o stanowisko w zespole wykonującym analizy sensoryczne i oceny organoleptyczne produktów spożywczych w przedsiębiorstwie, pracowników laboratorium zakładowego, pracowników produkcyjnych dokonujących oceny sensorycznej półproduktów i wyrobów gotowych, członków zespołów projektujących nowe wyroby oraz pracowników uczestniczących w rozpatrywaniu reklamacji klientów dotyczących jakości sensorycznej produktu.
ZAKRES MERYTORYCZNY
Aspekty teoretyczne
- Psychofizjologiczne podstawy oceny sensorycznej.
- Zespół oceniający – wymagania w zakresie wrażliwości sensorycznej, psychologiczne predyspozycje kandydatów, podstawowe testy sprawdzające stosowane przy selekcji kandydatów, szkolenie zespołu oceniającego, monitorowanie sprawności sensorycznej oceniających.
- Zasady naboru (rekrutacji) członków zespołu oceniającego oraz metody stosowane w badaniach sensorycznych.
Aspekty praktyczne
Przeprowadzenie testów sprawdzających - określenie progów wrażliwości smakowej/zapachowej (z zastosowaniem metod różnicowych i metod skalowania):
- zdolność rozpoznawania podstawowych rodzajów smaku,
- test na rozpoznawanie i definiowanie zapachów,
- sprawdzenie daltonizmu wzrokowego,
- test w zakresie różnicowania wybranych cech sensorycznych,
- różnicowanie wybranych cech sensorycznych – metoda trójkątowa,
- szeregowanie prób według intensywności bodźca,
- określenie progu wrażliwości sensorycznej,
- test sprawdzający dokładność posługiwania się skalą liniową w ocenie wrażeń sensorycznych.
MIEJSCE SZKOLENIA
Centrum Badawczo-Szkoleniowe Ergo Solutions
Kraków, ul. Józefa Marcika 25D
Centrum Badawczo-Szkoleniowe Ergo Solutions posiada kompleksowo wyposażoną salę konferencyjną z pełnym zapleczem socjalnym.
TERMIN SZKOLENIA
21.10.2020 KRAKÓW
CENA
600 zł (+23% VAT) za pierwszego uczestnika
550 zł (+23% VAT) za kolejnych uczestników z jednego przedsiębiorstwa.
CENA ZAWIERA
- Szkolenie w wymiarze 8 godzin lekcyjnych
- Materiały szkoleniowe
- Możliwość konsultacji w czasie i po szkoleniu
- Certyfikat ukończenia szkolenia w języku polskim
- Przerwy kawowe
- Obiad
INFORMACJE DODATKOWE
W przypadku korzystania z noclegu rezerwacja jest możliwa za naszym pośrednictwem w hotelu Farmona Hotel Business & SPA ul. Jugowicka 10c lub Metropolo Kraków by Golden Tulip ul. Orzechowa 11, które znajdują się w bliskiej odległości od miejsca szkolenia. Dla uczestników warsztatów mamy wynegocjowane korzystne ceny za nocleg wraz ze śniadaniem.
INFORMACJE O PROWADZĄCYM SZKOLENIE
dr inż. Zbigniew Oczadły
- Doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywienia i żywności – chemii i analizy żywności (Uniwersytet Rolniczy
w Krakowie, Wydział Technologii Żywności, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności). - Wieloletnie doświadczenie w prowadzenia analiz sensorycznych, badań konsumenckich, projektowania pracowni sensorycznych.
- Wykładowca z zakresu prawa żywnościowego oraz wymagań standardów BRC i IFS w ramach studiów podyplomowych na wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
- Audytor wiodący w zakresie standardów BRC Global Standard for Food Safety, IFS Food International Featured Standards oraz GLOBALG.A.P.; audytor systemów ISO 9001, ISO 22000 oraz HACCP.
- Konsultant w przedsiębiorstwach wdrażających systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (ISO 9001, HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, GLOBALG.A.P.).
- Wykształcenie pedagogiczne, wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń między innymi z zakresu prawa żywnościowego, wymagań standardów sieciowych, audytów wewnętrznych.
Zgłoszenia
Najbliższe terminy szkoleń
Kolejne planowane szkolenia
Kraków
Lider panelu sensorycznego - organizacja i funkcjonowanie laboratorium sensorycznego
dowiedz się więcejKraków
Mikrobiologiczny monitoring środowiska produkcyjnego w zakładach produkcji żywności (J.S. Hamilton Poland)
dowiedz się więcejKraków
Wymagania sieci handlowych w zakresie produkcji żywności. Szkolenie dla producentów (J.S. Hamilton Poland)
dowiedz się więcejKraków
Audyt wewnętrzny bezpieczeństwa żywności w zakresie wymagań standardów IFS i BRC oraz normy ISO22000. Warsztaty doskonalące
dowiedz się więcej