Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. x

Testy wrażliwości sensorycznej

Znaczenie badań sensorycznych związane jest z ich praktycznym wykorzystaniem w produkcji i handlu żywnością. Właściwości organoleptyczne produktów są jednym z podstawowych kryteriów decydujących o wyborze dokonywanym przez konsumentów, a powtarzalny produkt jest nieodzownym elementem strategii rozwoju przedsiębiorstw branży spożywczej.
Prowadzenie analiz sensorycznych wymaga zaangażowania wykwalifikowanego kompetentnego personelu, który zna i rozumie zasady prowadzenia analiz oraz wykazuje się wysoką wrażliwością sensoryczną.

 

CEL SZKOLENIA

Celem przeprowadzonych testów jest ocena i kwalifikacja osób ubiegających się o stanowisko w zespole wykonującym analizy sensoryczne i oceny organoleptyczne produktów spożywczych. W czasie testów sprawdzających zostanie oceniona zdolność w zakresie rozróżniania, definiowania i różnicowania odbieranych wrażeń smakowo-zapachowo-czuciowych przez uczestników.

 

SKIEROWANE DO

Szkolenie skierowane jest do osób ubiegających się o stanowisko w zespole wykonującym analizy sensoryczne i oceny organoleptyczne produktów spożywczych  w przedsiębiorstwie, pracowników laboratorium zakładowego, pracowników produkcyjnych dokonujących oceny sensorycznej półproduktów i wyrobów gotowych, członków zespołów projektujących nowe wyroby oraz pracowników uczestniczących w rozpatrywaniu reklamacji klientów dotyczących jakości sensorycznej produktu.

 

ZAKRES MERYTORYCZNY

Aspekty teoretyczne

  • Psychofizjologiczne podstawy oceny sensorycznej.
  • Zespół oceniający – wymagania w zakresie wrażliwości sensorycznej, psychologiczne predyspozycje kandydatów, podstawowe testy sprawdzające stosowane przy selekcji kandydatów, szkolenie zespołu oceniającego, monitorowanie sprawności sensorycznej oceniających.
  • Zasady naboru (rekrutacji) członków zespołu oceniającego oraz metody stosowane w badaniach sensorycznych.

Aspekty praktyczne

Przeprowadzenie testów sprawdzających - określenie progów wrażliwości smakowej/zapachowej (z zastosowaniem metod różnicowych i metod skalowania):

  • zdolność rozpoznawania podstawowych rodzajów smaku,
  • test na rozpoznawanie i definiowanie zapachów,
  • sprawdzenie daltonizmu wzrokowego,
  • test w zakresie różnicowania wybranych cech sensorycznych,
  • różnicowanie wybranych cech sensorycznych – metoda trójkątowa,
  • szeregowanie prób według intensywności bodźca,
  • określenie progu wrażliwości sensorycznej,
  • test sprawdzający dokładność posługiwania się skalą liniową w ocenie wrażeń sensorycznych.

 

MIEJSCE SZKOLENIA

Centrum Badawczo-Szkoleniowe Ergo Solutions
Kraków, ul. Jeleniogórska 9

Centrum Badawczo-Szkoleniowe Ergo Solutions posiada kompleksowo wyposażoną salę konferencyjną z pełnym zapleczem socjalnym oraz pracownię sensoryczną spełniającą wymogi normy PN-EN ISO 8589:2010. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy zaproponować profesjonalne szkolenia z zakresu analizy sensorycznej oraz projektowania nowych produktów spożywczych.

 

TERMIN SZKOLENIA

 20.02.2018

 

CENA

450 zł (+23% VAT) za pierwszego uczestnika
400 zł (+23% VAT) za kolejnych uczestników z jednego przedsiębiorstwa.

 

CENA ZAWIERA

  • Szkolenie w wymiarze 8 godzin lekcyjnych
  • Materiały szkoleniowe
  • Możliwość konsultacji w czasie i po szkoleniu
  • Certyfikat ukończenia szkolenia w języku polskim
  • Przerwy kawowe
  • Obiad

 

INFORMACJE DODATKOWE

W przypadku korzystania z noclegu rezerwacja jest możliwa za naszym pośrednictwem w hotelu Farmona Hotel Business & SPA ul. Jugowicka 10c, oddalonego o ok. 600 m od miejsca szkolenia. Ceny dla uczestników szkoleń wynoszą:
• pokój 1-osobowy ze śniadaniem w cenie 170 zł netto
• pokój 2-osobowy ze śniadaniami w cenie 240 zł netto
 

 

INFORMACJE O PROWADZĄCYM SZKOLENIE

dr inż. Zbigniew Oczadły

  • Doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywienia i żywności – chemii i analizy żywności (Uniwersytet Rolniczy 
    w Krakowie, Wydział Technologii Żywności, Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności).
  • Wieloletnie doświadczenie w prowadzenia analiz sensorycznych, badań konsumenckich, projektowania pracowni sensorycznych.
  • Wykładowca z zakresu prawa żywnościowego oraz wymagań standardów BRC i IFS w ramach studiów podyplomowych na wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
  • Audytor wiodący w zakresie standardów BRC Global Standard for Food Safety, IFS Food International Featured Standards oraz GLOBALG.A.P.; audytor systemów ISO 9001, ISO 22000 oraz HACCP.
  • Konsultant w przedsiębiorstwach wdrażających systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (ISO 9001, HACCP, ISO 22000, BRC, IFS, GLOBALG.A.P.).
  • Wykształcenie pedagogiczne, wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń między innymi z zakresu prawa żywnościowego, wymagań standardów sieciowych, audytów wewnętrznych.

 

Zgłoszenia

Najbliższe terminy szkoleń

BRAK ZAPLANOWANYCH SZKOLEŃ

Kolejne planowane szkolenia

Kraków

Testy wrażliwości sensorycznej

dowiedz się więcej
Kraków

Lider panelu sensorycznego - organizacja i funkcjonowanie laboratorium sensorycznego

dowiedz się więcej
Kraków

Projektowanie i wprowadzanie na rynek nowych produktów spożywczych

dowiedz się więcej
Kraków

Pełnomocnik ds. Jakości w zakresie wymagań standardów BRC, IFS i FSSC. Audyt wewnętrzny w zakresie bezpieczeństwa żywności

dowiedz się więcej